Egészségügyi központ - Társadalombiztosító (OEP) által finanszírozott szolgáltatások

Földszint
- Munkanapokon: 16.00 – másnap reggel 8.00
- Munkaszüneti napokon (24 órás ügyelet): 8.00-8.00

Ügyelet telefonszáma: 85/550-013

                                                 Lakossági tájékoztató

                                  a Központi Orvosi Ügyelet működéséről

Ezúton tájékoztatjuk Balatonboglár és környéke lakosságát, hogy az orvosi ügyeleti ellátás az alábbiak szerint történik.

 Hol és mikor érhető el a Központi Orvosi Ügyelet?

A lakosság sürgősségi ellátását, amely sürgős szükség esetén vehető igénybe a Központi Háziorvosi Ügyelet (8630 Balatonboglár, Vikár Béla u. 4., telefonszám 85/550-013) biztosítja.

Az ügyeleti idő hétköznapokon 16-08 óráig, hétvégén, pihenő- és ünnepnapokon folyamatosan 24 órában tart. Ebben az időben lehet az ügyeleti rendelőben ellátásra jelentkezni, vagy telefonon az ügyelet segítségét kérni a 85/550-013-as illetve a 06/20-7788389-es telefonszámon.

 Milyen esetekben kérhetik az ügyelet segítségét?

A háziorvosi ügyelet fő feladata az alapszintű sürgősségi ellátás. Ez azt jelenti, hogy elsősorban azoknak a háziorvosi teendőknek a rendelési időn kívüli ellátására szerveződött, amelyek a következő rendelési időig nem halaszthatók, azaz elsősorban a frissen kialakult betegségek, vagy a már meglévő betegség állapot-rosszabbodása esetén kell mindenképpen az ügyelethez fordulni, amikor azonnali beavatkozás nélkül fennáll a tartós vagy a maradandó egészségkárosodás veszélye.

Idült betegségek, egyszerű panaszok, halasztható esetekben lehetőség szerint a rendes rendelési időt vegyék igénybe, hiszen ügyeleti időben lényegesen nehezebben elérhető és kisebb számú a rendelkezésre álló diagnosztikus és terápiás lehetőségeink száma.

Rendszeresen szedett gyógyszerek esetében gondoskodjanak időben a háziorvosnál történő felíratásról. Ügyeleti időben csak újonnan szükségessé vált vagy életmentő gyógyszereket tudunk felírni, kedvezményes gyógyszerfelírásra nincs lehetőség, és ügyeletes gyógyszertár is nehezebben érhető el, hiszen Balatonbogláron éjszakai gyógyszertári ügyelet nincs.

Hirtelen fellépő súlyos panaszok, életveszélyes állapotok, balesetek, közterületi rosszullétek esetén a lakosság közvetlenül is kérheti az Országos Mentőszolgálat segítségét a 104-es segélyhívó számon! Amennyiben bizonytalanok a beteggel való teendőt illetően, kérjék bizalommal telefonon keresztül az ügyeletes mentőtiszt segítségét, aki készséggel felvilágosítást ad a szükséges teendőkről.

Érdemes tudni és szem előtt tartani, hogy a háziorvosi ügyelet, bár mindig igyekszik a lehető leghamarabb segítséget nyújtani, reálisan nem képes az azonnali elérhetőség biztosítására, figyelembe véve azt, hogy egy ügyeletes orvos látja el 30 ezer ember sürgősségi alapellátását a Balatonboglár és környéke egész területén. A hívások torlódása esetén akár órák is eltelhetnek (két település közötti távolságot is figyelembe véve), mire egy adott vizsgálatra sor kerül.

Mivel sürgősségi ellátásról csak sürgős szükség esetén beszélhetünk, ezért az ügyelet olyan egészségi állapotban bekövetkezett változás esetén vehető igénybe, amikor ellátás hiányában a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos, vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne.

Azok az egészségben bekövetkezett változások, amelyek ebbe a körbe nem tartoznak bele, azok nem sürgősségi ellátási esetek.

Az indokolatlan esetekhez történő hívások miatt csökken az esély, hogy az ügyeletes autó időben érjen a valóban sürgős esetekhez!

 A sürgős szükség körébe tartozó egyes egészségügyi szolgáltatásokról szóló 52/2006. (XII. 28.) EüM rendelet melléklete értelmében a sürgős szükség körébe tartozó, életet veszélyeztető állapotok és betegségek:
1.   Életet veszélyeztető, vagy maradandó egészségkárosodás veszélyével járó       (külső         vagy belső) vérzés
2.   Átmeneti keringés- és/vagy légzésleállással járó állapotok (Pl. embolia,       Adams-Stokes-      Morgagni szindróma, syncope, fulladások, életet       veszélyeztető ritmuszavarok,        klinikai    halál állapota)
3.   Életveszélyes endokrin- és anyagcsere állapotok, a folyadék- és ionháztartás       életveszélyes zavarai
4.   Központi idegrendszeri kompresszió veszélyével járó kórképek (Pl.       agyödéma,    fejfájás,   szédülés, tumor, gyulladás, fejlődési rendellenesség,       trauma)
5.    Eszméletlen állapotok
6.    Status epilepticus és tüneti görcsrohamok
7.    Hirtelen fellépő látászavar, látásvesztés, "vörös szem", szemsérülés
8.    Szepszis
9.    Magas halálozású, vagy súlyos szövődmények kialakulásának veszélyével       járó             hirtelen fellépő, vagy progrediáló, nem-sebészeti betegségek és       érkatasztrófák ellátása
10. Szülés, koraszülés, lepényleválás, súlyos terhességi toxémia, eclampsia       újszülött          ellátása, akut nőgyógyászati vérzés
11. Sokk megelőző és sokkos állapotok, életveszélyes allergiás és       anaphylaxiás          állapotok,   szisztémás és poliszisztémás autoimmun       betegségek krízis-állapotai
12. Az immunrendszer fokozott, vagy kóros működésén, illetve a csontvelői       vérsejtképzés    elégtelenségén alapuló heveny vérsejthiány-állapot
13. Veleszületett, vagy szerzett véralvadási zavar alapján létrejövő heveny       életveszély
14. Akut légzési elégtelenség, légút szűkület (Pl. gégeödéma, asthmás roham,    
      idegentest, fulladás)
15.  Mérgezések
16.  Akut hasi katasztrófák és azok képében jelentkező, nagy fájdalommal,        görcsökkel            járó kórképek (Pl. bélelzáródás, appendicitis, perforatio,        méhenkívüli        terhesség,          petefészek ciszta megrepedése, tuboovarialis        tályog, kocsánycsavarodott cysta, kizárt sérv, epegörcs, vesegörcs,        vérvizelés)
17.  Égés-fagyás (III.-IV. fokú és nagykiterjedésű I-II. fokú, és/vagy az        életminőség          szempontjából különösen veszélyeztetett testtájat vagy a        légutakat érintő)
18.  Elsődleges sebellátás
19.  Testüregek (koponya, mellkas, has) és parenchymás szervek (szív, tüdő,         lép,            máj,      vese) sérülése
20.   Compartement szindrómák
21.   Nyílt törések és decollement sérülések
22.   Amputációk (replantációs lehetőségekkel vagy azok nélkül)
23.   Súlyos medencegyűrű törések
24.   Politraumatizáció, többszörös sérülések
25.   Búvárbalesetek, magassági betegség, keszonbetegség, barotrauma
26.   Áramütés, elektrotrauma
27.   Hő- és hidegártalom, kihűlés, hypothermia, hyperthermia, napszúrás, hőguta
28.   Súlyos akut sugárártalom és sugárbetegség
29.   Öngyilkossági kísérlet és szándék, mentális állapottal összefüggő közvetlen                       veszélyeztető állapot
30.   Heveny pszichés zavarok, pszichózisok
31.   Infektológiai kórképek, melyek önmagukban vagy szövődményeik révén az életet veszélyeztető állapotot idéznek elő.

 A betegellátás rendje

 1.    Rendelőben történő ellátás

 A betegek ellátása a Balatonboglár, Vikár Béla u. 4. szám alatt található ügyeleti rendelőben történik. Az ellátást az ügyeletes orvos, és ápoló végzi.

2.  Telefonos segítségkérés, helyszínen (lakáson) történő betegellátás

A lakáson történő ellátást a 47/2004. (V.11.) ESzCsM rendelet értelmében fekvőbeteghez, sérülthöz, folyamatos gyógykezelésre szoruló beteghez lehet kérni.

Lakáson történő ellátási igény esetén az Orvosi Ügyeletet a 85/550-013-as illetve 06/20-7788389-es telefonszámon érhetik el.

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a telefonbeszélgetés rögzítésre kerül!

A telefonszámon az ügyeletes ápoló jelentkezik be, aki felveszi a beteg adatait és panaszait. Ehhez szükség van:

- a beteg nevére
- születési idejére
- TAJ számára
- tartózkodási helyére
- pontos panaszaira
- a bejelentő nevére
- a beteg elérhetőségi telefonszámára. 

A hívás gyors felvételéhez kérjük, a fenti adatokat készítsék elő!

Telefonos segítségkérés esetén még igen súlyos helyzetben is őrizzék meg nyugalmukat, hiszen így van lehetőség a szükséges adatok leggyorsabb felvételére, és a beteg lehetőség szerinti leggyorsabb ellátására!

Kérjük, hogy lehetőség szerint maga a beteg telefonáljon, vagy tartózkodjon a közelben, hiszen a pontos panaszokat leginkább maga a beteg tudja elmondani.

Amennyiben lehetséges, testhőmérsékletét (lázát), vérnyomását, pulzusszámát, vércukor szintjét mérjék meg, és ezt jelezzék az ápoló felé.

 Mi történhet a beteggel telefonos segítségkérés esetén?

 Fenti adatok ismeretében az ügyeletes ápoló, illetve orvos dönt a további teendőkről, melyek a következők lehetnek:

- Telefonon keresztül tanáccsal ellátja a beteget a következő háziorvosi rendelés kezdetéig, és a beteg vizsgálata a háziorvosánál fog megtörténni a legközelebbi rendelési időben.

- A beteg rendelőbe történő behívása.
- Az ügyeletes orvost a beteghez a helyszínre küldi, és a beteg ellátása ügyeleti időben a beteg tartózkodási helyén fog megtörténni.
- Értesíti a Mentőszolgálatot, mely a helyszínre vonul, és a beteget kórházba szállítja.

Amennyiben a beteg állapotában változás áll be, azonnal értesítsék ismételten az Orvosi Ügyeletet!

 Az ügyeleti betegellátás sorrendje 

Ügyeleti időben a betegek ellátásának sorrendje sem a rendelőben, sem a lakáson nem érkezési/bejelentési sorrendben, hanem úgynevezett sürgősségi sorrendben történik. Azaz elsőként mindig a legsúlyosabb állapotú beteg kerül ellátásra.

A beteg számára súlyos, riasztó panaszok is lehetnek könnyebb megbetegedés következményei, és enyhe tünetek is lehetnek súlyos állapot következményei. A betegek állapotának megítélése, a sürgősségi sorrend felállítása ezért igen nagy szakértelmet kíván, és mindezekre tekintettel ez az ügyeletes orvos feladata.

Új beteg jelentkezése, vagy a már ellátásra jelentkezett beteg állapotának változása esetén az aktuális ellátási sorrend természetesen módosulhat. Ezért igen fontos, hogy az ügyeleti személyzetet a beteg állapotának változásáról azonnal és pontosan tájékoztassák.

Mindez az enyhébb panaszokkal, stabil állapotban lévő betegek esetén akár több órás várakozást is eredményezhet. Türelmüket és megértésüket kérjük, hiszen ennek nem a betegek felesleges várakoztatása, hanem a legsúlyosabb állapotú betegek lehetőség szerinti leggyorsabb ellátására való törekvésünk az oka!

 Kérjük a lakosság türelmét és megértését, a hatékonyabb ellátás érdekében az ügyelet igénybevételének megfontolását, szükség esetén alternatív megoldás választását!

 Ne feledje! Az orvosi ügyelet indokolatlan hívásával másik ember életét veszélyeztetheti!                                                                      

                                                                                                                             Dr. Balázs Lajos
                                                                                                                Intézményvezető főorvos
                                                                                                         Balatonboglári Dr. Török Sándor
                                                                                                                   Egészségügyi Központ
                                                                                                         Központi Család Orvosi Szolgálat
                                     
    

 

 

Központi Háziorvosi Ügyeleti Szolgálat

2018. február havi

Ügyeleti beosztása

 

 

2018. február 1.

Dr. Regős Péter

2018. február 2.

Dr. Szili Erzsébet

2018. február 3.

Dr. Retih Ibolya (Dr. Balázs Lajos)

2018. február 4.

RuVör-Med Kft.

2018. február 5.

Dr. Rákóczi László

2018. február 6.

Dr. Kovács Franciska

2018. február 7.

Dr. Jankovics György

2018. február 8.

Dr. Lakos Anikó

2018. február 9.

Dr. Deák Gabriella

2018. február 10.

Dr. Deák Gabriella (Dr. Retih Ibolya)

2018. február 11.

Dr. Kovács Franciska (Dr. Deák Gabriella)

2018. február 12.

Dr. Rákóczi László

2018. február 13.

Dr. Retek Edit

2018. február 14.

Dr. Jankovics György

2018. február 15.

Dr. Szili Erzsébet

2018. február 16.

Dr. Bitz Mária

2018. február 17.

Dr. Csima Alfréd (Dr. Balázs Lajos)

2018. február 18.

Dr. Illés Huba (Dr. Csima Alfréd)

2018. február 19.

Dr. Bitz Mária

2018. február 20.

Dr. Deák Gabriella

2018. február 21.

Dr. Bitz Mára

2018. február 22.

Dr. Balázs Lajos

2018. február 23.

Dr. Retek Edit

2018. február 24.

Dr. Bella Gábor (Dr. Retih Ibolya)

2018. február 25.

Dr. Illés Huba (Dr. Balázs Lajos)

2018. február 26.

Dr. Rákóczi László

2018. február 27.

Dr. Deák Gabriella

2018. február 28.

Dr. Jankovics György

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Balatonboglár, 2018. január 11.

 

                                                                                              Dr. Balázs Lajos s.k.

                                                                                              Intézményvezető főorvos


 

Központi Háziorvosi Ügyeleti Szolgálat

2018. március havi

Ügyeleti beosztása

 

 

2018. március 1.

Dr. Retek Edit

2018. március 2.

Dr. Deák Gabriella

2018. március 3.

Dr. Deák Gabriella (Dr. Balázs Lajos)

2018. március 4.

Dr. Illés Huba (Dr. Deák Gabriella)

2018. március 5.

Dr. Regős Péter

2018. március 6.

Dr. Deák Gabriella

2018. március 7.

Dr. Retih Ibolya

2018. március 8.

Dr. Jankovics György

2018. március 9.

Dr. Szili Erzsébet

2018. március 10.

Dr. Bitz Mária

2018. március 11.

Dr. Csima Alfréd (Dr. Balázs Lajos)

2018. március 12.

Dr. Rákóczi László

2018. március 13.

Dr. Deák Gabriella

2018. március 14.

Dr. Retek Edit

2018. március 15.

Dr. Retih Ibolya (Dr. Balázs Lajos)

2018. március 16.

Dr. Kovács Franciska (Dr. Jankovics György)

2018. március 17.

Dr. Bitz Mária (Dr. Kovács Franciska)

2018. március 18.

RuVör-Med Kft.

2018. március 19.

Dr. Rákóczi László

2018. március 20.

Dr. Bitz Mária

2018. március 21.

Dr. Lakos Anikó

2018. március 22.

Dr. Jankovics György

2018. március 23.

Dr. Szili Erzsébet

2018. március 24.

Dr. Retih Ibolya (Dr. Balázs Lajos)

2018. március 25.

Dr. Bella Gábor

2018. március 26.

Dr. Rákóczi László

2018. március 27.

Dr. Deák Gabriella

2018. március 28.

Dr. Balázs Lajos

2018. március 29.

Dr. Jankovics György

2018. március 30.

Dr. Illés Huba (Dr. Balázs Lajos)

2018. március 31.

Dr. Jankovics György (Dr. Illés Huba)

 

 

 

Balatonboglár, 2018. február 14.

 

                                                                                              Dr. Balázs Lajos s.k.

                                                                                              Intézményvezető főorvos